Lezing 27 september: De beleving van kleurin de tuin

Kleuren worden door iedereen anders beleefd en dat zegt niet alleen iets over de persoon, maar ook over de kleur. In deze lezing komen de factoren die daar een rol in spelen aan de orde, evenals de eigenschappen en effecten van kleuren. Onze tuin is een plek waar we kunnen genieten en tot rust komen, maar levert ons ook nieuwe energie. En hoe we deze plek waarderen en vooral hoe we de kleuren erin ervaren, wordt uiteraard voor een groot gedeelte bepaald door wat we mooi vinden.

De beleving van kleur in de tuin helpt om je eigen voorkeuren voor kleur te begrijpen, maar het is ook een heel praktisch verhaal met veel aandacht voor beplanting. Niet alleen eenjarige en vaste planten, ook bollen, struiken en bomen komen aan bod. Behalve een beschrijving horen we handig tips voor de verzorging en we zullen ideeën opdoen om in onze eigen tuinen aan de slag te gaan. Dit boeiende verhaal wordt ondersteund door prachtige foto’s in powerpoint.
De spreker deze avond is Martje van den Bosch. Zij studeerde filosofie en was jarenlang docent aan onder andere de Avans Hogeschool. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig ze schrijft er over, ontwerpt ze en ze werkt in de Tuinen in Demen die ze met haar man heeft ontworpen en aangelegd. U kunt daar vast een kijkje nemen op www.detuinenindemen.nl

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden van Groei & Bloei is gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5,00. Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van onze afdeling

Lezing 18 oktober: Kastelen Cannenburch en Rosendael, een boeiend verleden en een prachtig heden

Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) is voor ons Gelderlanders een bekende naam en voor de leden uit Zeewolde vast ook wel. De organisatie zet zich in voor het behoud van natuur en cultuur in Gelderland. Niet alleen van de natuurgebieden, maar ook van de fraai ingerichte kastelen en historische huizen die omringd zijn door tuinen en parken. Van de 36 kastelen onder hun beheer, met elk een intrigerende geschiedenis van bouw en bewoning, zijn er 7 opengesteld voor publiek en kan de bezoeker oog in oog staan met het verleden van de bewoners en heerlijk dwalen door de omringende tuinen en parken.

Op 18 oktober nemen Gerard Achterstraat en Jeanine Perryck u mee in verhalen over kastelen in Gelderland. Speciale aandacht krijgen de kastelen Cannenburch (Vaassen) en Rosendael (Rozendaal), waaraan de geschiedenis letterlijk af te lezen is. Gerard Achterstraat zal ingaan op tuin en park van Rosendael. Hij neemt u mee door een stuk geschiedenis tot aan eind 2019 toen het zijn tijd was om andere dingen te gaan doen. Jeanine Perryck vertelt in het algemeen over de gebouwen, interieurs en bewoners. De Cannenburch is voor velen van ons min of meer bekend terrein, al was het maar door de Pinksterfairs die de Groei & Bloei afdeling Epe – Heerde jarenlang op het terrein van het kasteel heeft georganiseerd. En bij de naam Rosendael zal misschien de eerste reactie zijn: de bedriegertjes. Maar er is zoveel meer te vertellen over deze prachtige kastelen.

Gerard Achterstraat is bijna zijn hele werkzame leven in het groen bezig geweest, en was de afgelopen 34 jaar tot aan zijn pensioen, verantwoordelijk voor het onderhoud van o.a. landgoed Rosendael.
Jeanine Perryck studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, was lange tijd werkzaam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en tot afgelopen december bij GLK. Met de afdeling Musea & Collecties was zij verantwoordelijk voor de presentatie op en over de kastelen van GLK.

Locatie: De Kiekmure,Tesselschadelaan 1, Harderwijk
Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van Groei & Bloei

In de voetsporen van Marco Polo

Lezing 22 november: In de voetstappen van Marco Polo

De titel zal u bekend voorkomen, want dit is de derde keer dat wij deze lezing aankondigen, elke keer kwam het welbekende virus de boel verstoren en ging het land in lockdown. Maar we houden vol en Jan Willem Lagerweij gelukkig ook, dus we gaan weer met hem mee in de voetsporen van Marco Polo over het hart van de oude zijderoute, waar hij vast het volgendeover verteld:
"Tijdens deze presentatie neem ik u mee in de voetsporen van Marco Polo over het hart van de oude zijderoute. We beginnen met de bloeiende bergweiden van de Kaukasus in Georgië waar de riddersporen in volle bloei staan met nog vele andere bloemen. Vervolgens gaan we naar Armenië. Het eerste land dat het christendom als staatsgodsdienst uitriep en waar we prachtige oude soms meer dan 1000-jarige kerken bezoeken en ronddwalen over bloeiende weiden.

Daarna gaan we naar Iran waar we beginnen in de Koerdische bergen waar de tulpen bloeien in hun wilde oervorm. Ook zien we de prachtige oude steden van Perzië met als absoluut hoogtepunt Isfahan.
Na de pauze beginnen we in Ashgabat. De absurdische hoofdstad van Turkmenistan, om verder te gaan in de oude steden in Oezbekistan die het culturele hart waren van de zijderoute. We zien de prachtige gerestaureerde moskeeën en madrassen in Chiva, Buchara en Samarkand. Als laatste gaan we over de Pamir Highway in Tadzjikistan naar Osh in Kirgizië en genieten van de fabelachtig mooie landschappen en zien hoe de mensen leven zoals ze dat al eeuwen doen.
Wat helaas niet in foto’s kan worden weergegeven is de ongekende gastvrijheid van de mensen die ik onderweg heb ontmoet met name in Iran en Tadzjikistan."

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden van Groei & Bloei is gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5,00. Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van Groei & Bloei