Harderwijk

Vleestende planten door Gert Hoogenstrijd op 21 januari

De spreker Gert Hoogenstrijd bespreekt vleesetende planten als zijn hobby en passie. Al op jonge leeftijd ging hij met zijn vader de natuur in op zoek naar schildpadden en salamanders. Zo bleek al snel zijn passie voor dieren en planten en het trekken door de natuur. Hij is milieukundig ingenieur en heeft een doctoraal in de biologie. In en buiten die hoedanigheid heeft hij veel gereisd en op verschillende plaatsen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika gewerkt en
gewoond. Dat bood de gelegenheid om in zijn vrije tijd langs ongebaande paden te zoeken naar nieuwe vleesetende planten.

Laat u verrassen door de vele soorten carnivore planten met bijzondere kleuren, vormen en geuren. Tijdens de lezing worden de verschillende soorten vleesetende planten besproken. Elke soort heeft een eigen methode om zich te voeden, om prooi aan te trekken en om prooi te verteren. De venusvliegenval heeft bijvoorbeeld klemmen die heel snel sluiten. De bladeren van de zonnedauw hebben tentakels waar het insect in vast komt te zitten. De bladeren
van de Bekerplant hebben de vorm van een 'trompet’, deze worden gebruikt om insecten mee te vangen. De monkey cup maakt gebruik van bekervormen die aan de toppen van de bladeren hangen.

Aan de hand van een reisverhaal op zoek naar de vleesetende orchidee in de Amazone wordt u meegenomen in de wereld van de vleesetende plant. Gert Hoogenstrijd laatst gemaakte expeditie in de Amazone was het zoeken naar een bijzondere onontdekte vleesetende plant, de Aracamuni orchidee.

Er is geen reden om u zorgen te maken, deze vleesetende planten vangen alleen insecten. U maakt op een bijzondere manier kennis met deze bizarre wereld. Er zijn honderden verschillende soorten vleesetende planten in de wereld. Veel verschillende types zijn niet alleen te zien als foto maar worden ook meegenomen naar deze bijzondere Groei & Bloei lezing.

Per soort wordt besproken hoe ze prooi vangen, verteren en waar ze van nature voorkomen:
Venusvliegenval (Dionaea muscipula)
Amerikaanse bekerplant (Sarracenia)
Vetblad (Pinguicula)
Tropische bekerplant (Nepenthes)
Regenboogplant (Byblis)
Australische bekerplant (Cephalotus)
Blaasjeskruid (Utricularia)
Cobra lelie (Darlingtonia)
Zonnebeker plant (Heliamphora)
Zonnedauw (Drosera)

Foto's van Araflora (Johan Winkelman)

Meer informatie over tijden en de locatie in de Agenda

Onze bloementuin op het Landgoed door Marieke Nolsen op 18 februari

Marieke Nolsen, de spreker van vanavond, omschrijft haar tuin als volgt:
"Sinds 2002 wonen wij op een geweldige plek midden in het land met een heerlijke grote tuin. In de afgelopen jaren hebben wij hier om de prachtige Landgoedwoning een tuin aangelegd met weelderig bloeiende borders. In het vroege voorjaar met heel veel bollen, opgevolgd door vaste planten,
allemaal aangepast aan de kleuren van het Landgoed.

In 2016 hebben wij de tuin vergroot met een decoratieve pluktuin geïnspireerd door Sarah Raven. Heel veel Dahlia’s en prachtige één-jarigen in oranje/rood/rose tinten zorgen voor een geweldig kleurig najaarsfeestje. Als bloemiste geef ik les in het maken van tuinachtig bloemwerk en m.b.v. al
mijn tuinbloemen hoop ik eenieder te inspireren. Tijdens deze avond neem ik jullie 4 seizoenen mee de tuin in, met prachtige beelden van onze tuin, tuinbloemen en het daarbij behorende bloemwerk."

Voor de werkers in de Kruidentuin zijn Marieke en haar tuin geen onbekenden, want zij zijn er vorig jaar tijdens het vrijwilligersuitje geweest. Het zal dus een feest van herkenning worden.

Voor locatie en tijd ga naar de Agenda