Harderwijk

Lezing :Jan Willem Lagerweij over Zuid-Afrika en Namibie

Afdeling:

Harderwijk

Datum:

27-02-2024


Kosten:

€ 5, 00

Kosten lid:

Gratis

Locatie:

MFC De Kiekmure
Tesselschadelaan 1
3844 GA Harderwijk

Route

Jan Willem Lagerweij heeft nog steeds boeiende verhalen met prachtige foto’s die hij ons graag wil laten horen en zien. Vanavond neemt hij ons, na de Jaarvergadering, mee op een rondreis door Zuid-Afrika, bloeiend Namaqualand en Namibië, die hij hieronder nader toelicht.

In deze presentatie neem ik u mee op mijn reizen door Zuid-Afrika en Namibië. De afgelopen jaren ben ik 3 x in Zuid-Afrika geweest waarvan een combinatie reis met Namibië.
De eerste keer was in 2003 toen ik de tuinen route fietste. Deze gaat globaal van Kaapstad naar Port Elizabeth. Helaas nog in het analoge tijdperk.
In 2009 heb ik samen met mijn vrouw 3 weken rondgereisd met de auto door de Kaap waar we veel high lights hebben bezocht. Wij waren er in september de Zuid Afrikaanse lente en hebben ook enkele natuurreservaten voor bloemen bezocht. Veldblomreservaat op zijn Zuid-Afrikaans.
In 2015 heb ik een fietstocht gemaakt door het noorden van Zuid-Afrika naar Namibië en weer terug naar Zuid-Afrika door het Kgalagadi nationaal park. Dit gedeelte van de reis begint bij Kamieskroon aan de rand van Namaqualand. Het is september en Namaqualand staat volop in bloei. De woestijn is na de lenteregens getransformeerd van een dorre vlakte naar een waar kleurenpalet van bloeiende bloemen. Je komt ogen te kort. De hoeveelheid verschillende plantensoorten per vierkante meter is nergens zo groot als hier. Naar schatting komen in deze regio 22000 soorten voor en vele zijn endemisch. Dit geld ook voor de bloemenreservaten in de Kaapprovincie.
In Namibië fietsen we door de Kalahari woestijn met zijn enorme diversiteit van landschappen en kleuren.  Ook bezoeken we Fish River Canyon, de Afrikaanse tegenhanger van de grand Canyon en het nationale kokerboom reservaat in Keetmanshoop.
We verlaten Namibië via het Kgalagadi Nationaal Park dat op het drielandenpunt ligt van Namibië- Botswana en Zuid-Afrika. Hier mogen we niet fietsen omdat het een natuurpark is waar o.a. leeuwen leven. Wie zien hier een scala van Afrikaans dieren voorbijtrekken.

Meer info:

Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden is gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5,00. Koffie, thee of fris in de pauze wordt u aangeboden door onze afdeling.