Activiteiten & Actueel

Dinsdag 15 januari lezing

De Karakoram Highway door Jan-Willem Lagerweij

Jan-Willem Lagerwey is voor ons geen onbekende. U weet dat hij een fanatiek fietser is die graag in verre landen lange en lastige tochten maakt. En gelukkig voor ons maakt hij daar mooie beeldverslagen van die hij ons deze avond gaat laten zien.


Deze keer ging de tocht over een deel van de Karakoram Highway. De route startte in Pakistan en liep door tot in China, en weer terug. Pakistan was niet een voor de hand liggende keuze, maar iemand die dit soort tochten organiseert, verzekerde hem dat de pas van Pakistan naar China één van de mooiste is om per fiets te bedwingen. Deze pas is onderdeel van de Karakoram Highway en loopt van Rawelpindi in India naar Kashgar in China. De Khunjerab pas is de hoogste pas ter wereld met zijn 4780 m en was vroeger onderdeel van de Zijderoute. Het gedeelte van de Highway in Pakistan is onderhevig aan de krachten van de natuur. Sneeuw, hagel, overstromingen en erosie voeren continu aanvallen uit. Hier merk je dat de natuur oppermachtig is. Langs de route zijn weinig bloemen (jammer voor ons) maar wel adembenemend mooie landschappen.

In Pakistan gold voor de tijd waarin hij de tocht maakte (2011) een negatief reisadvies, maar dat hoorde hij pas bij terugkomst. En hij zegt nergens zoveel hartelijkheid en gastvrijheid te hebben ondervonden als in Pakistan. Dit in tegenstelling tot de berichten over dat land die wij hier meestal horen. Groot voordeel in Pakistan is ook dat je er bijna overal met Engels terecht kunt en dus goed contact kunt maken met de bevolking.

Jan-Willem liet ons prachtige landschappen, karakteristieke mensen en het natuurgeweld zien dat in dit gebied volop aanwezig is. Dat er maar vier bloemenplaatjes waren, zal niemand erg gevonden hebben.  Ook de bijpassende kleding van Jan-Willem werd zeer gewaardeerd. Laten we hopen dat hij nog veel blijft fietsen. Dan krijgen we daar in de toekomst vast weer wat van te zien.

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915