Activiteiten & Actueel

Dinsdag 12 februari lezing

Siergrassen door Wiert Nieuman

De meest voorkomende plantenfamilie is gras. Kijk maar naar de weilanden, de graanakkers, de rijstvelden, de rietzomen: allemaal grassen. Grassen zijn zo algemeen dat men pas sinds kort ontdekt heeft dat veel grassen ook mooi zijn en pas sinds deze eeuw wordt gras een onmisbaar onderdeel van de tuin. Wiert Nieuman heeft ons verschillende toepassingen van grassen laten zien en aandacht besteed aan het sortiment.

In Duitsland is men zich in de vorige eeuw al gaan verdiepen in de toepassing van grassen in de tuin en in 1984 legde de spreker al een grassenborder aan in de Botanische Tuinen Utrecht. Helaas bleef de tuinwereld nog huiverig voor deze nieuwigheid, maar toen Piet Oudolf er een tiental jaren later ook mee ging experimenteren, begon men enthousiast te worden en groeide het gebruik van grassen uit tot een groot succes.

Grassen zijn al een tijdje bezig wat populairder te worden in de tuin en na het beluisteren van Wiert Nieuman en vooral na het zien van de foto’s van dit enorm uitgebreide plantengeslacht, begin ik het toch wel te begrijpen. Er zijn werkelijk prachtige blikvangers bij die je heel goed als een solitaire pol in je grasveld kunt zetten, maar heel veel soorten doen het ook geweldig tussen de vaste planten in de border. Zelf heb ik er eigenlijk nooit aan gedacht ze aan te schaffen, maar ik betrap me er op dat ik nu een aantal plekken in mijn tuin opeens uitermate geschikt vind om er een paar te planten. Alleen heten ze allemaal zo moeilijk!

 

Op deze avond vond ook de jaarvergadering 2013 plaats. Klik hier voor het verslag

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915