Activiteiten & Actueel

Lezingen in 2012

 

Winterbloeiers door Beline Geertsema op 10 januari

Winterbloeiers, de tuin van november tot april. Beline Geertsema heeft ons deze avond laten zien dat een tuin er in de wintermaanden helemaal niet saai uit hoeft te zien. Alles lijkt wel in diepe rust, maar met een beetje goed uitgekiende beplanting is er toch veel mogelijk in deze donkere tijd. Bloeiende en zelfs geurende planten in deze periode zijn er echt. En omdat deze planten weinig concurrentie hebben, vallen ze veel meer op. Een enkele bloeiende Helleborus, hier en daar wat sneeuwklokjes en niet te vergeten de toverhazelaar, maken ons al blij. Een aantal van deze winterbloeiers geuren zelfs heerlijk!                                                                                         Maar er is veel meer keus. Voordat het voorjaar weer losbarst, blijft de tuin dus aantrekkelijk. Aan de hand van dia’s liet zij ons zien dat een tuin in de late herfst, de winter en het vroege voorjaar absoluut niet saai hoeft te zijn. Er zijn dus volop planten, die wel bekend zijn bij ons als fanatieke tuiniers, maar die je toch vaak vergeet om in de tuin te planten. De tips die Beline gaf over wat er allemaal mogelijk is in deze periode van het jaar, waren erg zinvol. Ze had ook takjes meegebracht van heerlijk geurende winterbloeiers. We zijn weer helemaal up to date gebracht wat betreft de winterbloeiers.
Aangezien Beline Geertsema een eigen tuinadviesbureau heeft en bovendien voorzitter is van de Nederlandse Tuinenstichting, mogen wij haar beschouwen als zeer deskundig op tuingebied.

 

De Dolomieten door Luuk Vermeer op 14 februari

Ik ben inmiddels drie keer op vakantie geweest in de Italiaanse Dolomieten. Dit gebied is tweetalig, zodat je er ook met Duits makkelijk terecht kunt. Voor mij zeker veel prettiger, want mijn Italiaans is niet het beste. Voor mij is het een van de toplocaties voor het vinden van een zeer uitgebreid assortiment rots en alpine planten. Het gebied bestaat uit een mengeling van lieflijke alpenweiden en zeer scherpe en loodrechte bergwanden die oprijzen uit de almen. In deze almen groeien een enorm aantal prachtige bloemen en ze zijn bezaaid met de mooiste orchideeën. De rotswanden herbergen een schat aan zeer bijzondere en tevens zeldzame planten. Het gebied bestaat niet alleen maar uit kalkgesteente, maar op sommige plekken is de bodem een stuk zuurder, zodat je op een wandeling een zeer groot aantal planten kan tegenkomen. De lezing is een mengeling van de mooiste berg- landschappen in combinatie met de aanwezige flora. De aanwezige bergpassen die heel vaak boven de 2000 meter uitkomen, zijn een ideaal uitgangspunt om de mooiste wandelingen te maken. Passo di Sella, Passo di Pelegrino en Passo di Giau zijn er enkele van. Geniet van dit adembenemende landschap met zijn uitzonderlijke flora.

Luuk Vermeer

 

 

 

Tuinieren op niveau door Els de Boer op 13 maart

Els de Boer is tuinontwerpster. Al dertig jaar werkt zij samen met haar man met veel plezier in hun open tuin. De tuin is 3000 m2 groot, gelegen op de vruchtbare klei van Noord Groningen. De tuin is opgedeeld in verschillende tuintjes met een eigen sfeer of kleurschema. Zo vindt u er een blauwe tuin, dubbele roze lila paarse borders, een geelwitte tuin, een rood oranje bruin gedeelte, een knotgarden, een steentuin, een buxustuin genaamd 'de varkensconferentie', een grijze tuin, een kruidentuin, een moestuin en een verdiepte vijvertuin op grondwater. Met de uitgegraven grond werden wallen opgeworpen, waardoor diverse niveaus zijn ontstaan, die voorzien zijn van een grondkering van ± 16.000 bakstenen (erfenis van Le Roi).
Aan de hand van beelden wandelden wij door deze tuin waarbij Els de Boer over haar tuinavonturen vertelt. De tuin in Warffum is open van mei tot oktober, op
woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, zodat u het geheel ook in werkelijkheid kunt bekijken.

 

Demonstratie plantenvermeerdering door Brian Kabbes op 10 april

Een van de leukste bezigheden met planten is wel het vermeerderen ervan. Planten kunnen ruwweg op twee verschillende manieren worden vermeerderd. Door zaaien ontstaan nieuwe planten met een unieke eigen genetische opmaak. Vaak merken we daar weinig van, maar soms is dat gegeven erg nuttig. Bijvoorbeeld bij het kruisen van nieuwe planten.
Planten kunnen ook langs vegetatieve weg vermeerderd worden, er ontstaan dan exacte kopieën van de oorspronkelijke moederplant. Wanneer men bestaande rassen (cultivars) van planten wil vermeerderen, zal dit vaak de enige manier blijken te zijn. Gelukkig zijn er verschillende technieken zoals, stekken, scheuren, afleggen en enten.
Tijdens de avond kregen we uitleg over de voor- en nadelen van de verschillende vermeerderingsmethodes en werden een aantal technieken worden gedemonstreerd.
Iedereen zal het met mij eens zijn dat onze laatste avond voor de zomerstop een hele geslaagde was. Kwekers hebben altijd iets speciaals en Brian Kabbes maakt er helemaal een leuke show van. Maar ondertussen vertelde hij wel hele nuttige dingen en hij deed het ook duidelijk voor. Wij weten nu alles over winterstekken, stekken met een hieltje en zaaien in goede potgrond. Eigenlijk wisten we veel dingen al, maar het is een feest om het op deze manier nog eens duidelijk te zien en te horen. En zoals hij het laat zien is het allemaal zo eenvoudig, het kan niet mis gaan.

 

De Drôme door Arie Vermeer op 25 september 

Een mens droomt heel wat af in zijn leven; we zijn soms dromerig, of we hebben een droom die meestal niet uitkomt. Hoe dan ook, het kost ons een flink aantal kilometers, maar dan kunnen we ook een echte droom beleven onder de Franse zon. Op de grens van de Alpen en het Mediterrane vinden we een geweldige streek: de Drôme! Daar komen onze dromen uit van prachtige, heerlijk geurende lavendelvelden en velden met goudgele zonnebloemen.
Onze standplaats is het stadje Die, waarvan de stadswallen al dateren uit de derde eeuw. Het wordt een zon doorstoofde kennismaking met natuur- en cultuurbelevingen, waarin we natuurlijk ook gaan kennismaken met een heerlijk product uit de druiventeelt: de Clairette.
Kortom wij gaan weer even naar het vakantieland bij uitstek: Frankrijk. Reis mee en geniet!

Arie Vermeer

 

Moderne borders door Piet Boersma op 23 oktober

Dit is een driedimensionale diaserie. Dit betekent dat u de dia's echt beleeft. U ervaart dit alsof u zelf door de tuinen loopt. De dia's worden met 2 camera's tegelijk gemaakt, dit is te vergelijken met onze ogen: alleen door met twee ogen te kijken ervaren wij diepte in onze waarneming. Omdat beide dia's op één scherm geprojecteerd worden hebben de toeschouwers een polariserende bril nodig, dit om het linker en het rechterbeeld uit elkaar te houden. Het geheel wordt in kleur vertoond.
Deze serie laat een aantal voornamelijk Nederlandse tuinen zien die aantrekkelijk zijn door hun moderne aanleg. We maken een rondwandeling door enkele van deze tuinen en genieten van de borders met hun prachtige combinaties. Juist door de goede plantencombinaties wordt een tuin aantrekkelijk gevonden. Ook zal ik uitleggen waar je op moet letten wanneer je een moderne border wilt aanleggen.
Bovendien bespreek ik een aantal planten die in deze tuinen voorkomen, Het zijn meest vaste planten, enkele heesters en enkele bolgewassen.


Piet Boersma

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915