Activiteiten & Actueel

Kwetsbare schoonheden: Oranjerie- of Kuipplanten

Op dinsdag 11 februari was er na de jaarvergadering een interessante lezing over kuipplanten door de heer Henk Saaltink (bioloog).

Mensen hebben eeuwenlang planten over de wereld verplaatst. Behalve om geneeskruiden en voedingsgewassen ging het daarbij ook om planten met een decoratieve functie. Nederlanders gaven hierbij in de 17de eeuw de toon aan; zij waren de “planthunters” van Europa, een rol die later door de Engelsen is overgenomen.
De activiteiten van de Verenigde Oostindische en van de Westindische Compagnie speelden hierbij een belangrijke rol. Bij vele kastelen en buitenplaatsen kwamen collecties exotische planten. Voor de overwintering ontstonden speciale, soms monumentale gebouwen: de oranjerieën.
Een klein aantal aspecten van deze interessante geschiedenis kwamen aan de orde en met behulp van dia's maakten we een korte excursie langs enkele verdwenen en nog bestaande (Paleis Het Loo) en zelfs nog in gebruik zijnde oranjerieën. Voorbeelden van de laatste categorie zijn de oranjerieën van de kastelen Rosendael, Middachten, Twickel en Weldam.

Het tweede en uiteraard grootste deel van de voordracht stond in het teken van klassieke en moderne kuipplanten, die tegenwoordig sterk in de belangstelling staan van tuinbezitters. Met behulp van dia's werden een groot aantal soorten en variëteiten bekeken, waarbij aandacht werd besteed aan verzorgingsaspecten als bemesting, (wortel )snoei, standplaats en overwintering. Voorbeelden van deze planten zijn Abutilon, Citrus, Datura en Oleander.
We kregen een stencil uitgereikt met de namen van de planten in de volgorde van de behandeling, met gegevens over literatuur en verkrijgbaarheid van zaden en met ruimte voor het maken van korte aantekeningen. Daarnaast was een schematisch overzicht verkrijgbaar met de verzorgingseisen van de planten in de winter.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915