Lezing Hans Kramer over Plusplanten

Het ging deze avond over “plus” planten. Dat zijn planten die iets extra’s opleveren voor de natuur om ons heen en daardoor die natuur ook aantrekken. Want het gaat helaas niet goed met de natuurlijke tuinen in ons land, zoals u kunt zien als er in een nieuwe wijk tuinen worden aangelegd. Het is bijna overal bestrating en stenen wat de klok slaat,met hier en daar af en toe nog wel een paar bakken of vazen met iets groens. Dat heet dan “design”. Vervolgens zet menin de herfst een paar chrysantenbollen voor de deur, maar die hebben niets met natuur te maken. Sterker nog, ze zijn behandeld met chemische remstoffen en vertakkingsmiddelen en met hun dubbele bloemen volkomen tegennatuurlijk.

Maar het kan heus anders, want er is een enorme keus aan prachtige planten die bijen, vlinders, zweefvliegen en vogels aantrekken. Niet alleen inheemse planten zijn beschikbaar, maar uit de hele wereld komen planten die in onze tuinen het natuurlijke leven aantrekken en versterken. En ze zijn ook nog eens heel mooi. Natuurlijk stellen planten bepaalde eisen aan de bodem, de hoeveelheid zon die ze nodig hebben, veel of juist weinig vocht enz.

Met deze lezing hoopt Hans Kramer ons te inspireren om tegen de heersende mode in te gaan en weer eens een echte levende plantentuin te creëren. Veel van onze leden doen dat al, we zijn tenslotte een vereniging van mensen die van tuinieren houden, maar we laten ons graag inspireren. En er was natuurlijk ook genoeg plantgoed aanwezig om onze tuinen direct te voorzien van 'Plus'planten...