Activiteiten & Actueel

Lezing over Paddenstoelen door Menno Boomsluiter

Menno Boomsluiter is mycoloog (paddenstoelendeskundige) en heeft ons heel veel wijzer gemaakt over de vele soorten die te vinden zijn in onze omgeving. Natuurlijk niet om ze op te eten, want zijn uitgangspunt is om met onze ogen te genieten van dit moois en ze vooral te laten staan. Hij woont in Vaassen en heeft vooral aandacht besteed aan de paddenstoelen die voorkomen in onze omgeving.

Eerst kregen we uit leg over wat paddenstoelen nu eigenlijk zijn en dat schimmels daar ook onder vallen. Sommige 'plantenziekten' zoals Roest blijken dus ook onder de paddenstoelen te vallen. En dat kun je zien op de sterk vergrote foto's.

Paddenstoelen zijn een hele uitgebreide plantensoort die al heel lang bestaat en zeer uitgebreid is. En vooral dat heel veel soorten nog niet eens benoemd zijn, dus dat er per maand nog gemiddeld 7 nieuwe soorten 'ontdekt' worden.

Daarna kregen we natuurlijk de mooiste paddenstoelen op foto te zien, die voornamelijk op de Veluwe voorkomen. En het schijnt een goede omgeving te zijn voor veel zeldzame paddenstoelen (en schimmels).

Luistert u regelmatig naar het radioprogramma Vroege Vogels, dan heeft u hem misschien al eens gehoord als deskundige op paddenstoelen gebied.

En natuurlijk was deze avond ook de Plantenbeurs, dus de tafels waren weer goed gevuld met een flinke sortering 'overtollige' en gestekte planten, zodat er voor iedereen weer wat leuks mee naar huis te nemen was.

Foto's

 
meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915