Activiteiten & Actueel

Workshop Bollenmand maken

Op zaterdag 1 november zijn we met 21 deelnemers weer naar Kudelstaart geweest om bij de firma Cees Koster een bollenmand te maken. Vorig jaar was het een groot succes, zodat we op veler verzoek ook dit jaar naar de bollen zijn gegaan. Voor een aantal van ons was het programma bekend: koffie of thee en dan een uitleg van Cees Koster over de mand en de bollen. En hij vertelt het één en ander over het verschijnsel bloembol en hoe ze zich gedragen. Narcissen maken ieder jaar een nieuwe bol bovenop de oude, dus die komen steeds hoger te staan. En wist u dat een krokus geen bol is maar een knol? Je leert dus ook nog wat op zo’n ochtend.
Maar daarna gingen we echt aan het werk. Laagje aarde, bollen, laagje aarde, bollen en zo verder tot er 8 lagen waren. Het voelt een beetje raar om de bollen zo bovenop elkaar te planten, maar het kan. Er staan ook roze narcissen in. Dat is een nieuwe variëteit en ik ben heel benieuwd hoe die er in het echt uitzien. Het is toch de laatste kleur waar je aan denkt als je het over narcissen hebt. Maar omdat de bollenmand die ik vorig jaar heb gemaakt ook telkens weer voor verrassingen zorgde, bereid ik me voor op spektakel.
De mand van vorig jaar gaat het volgens Cees gegarandeerd weer doen, zelfs als je niet echt goed voor hem hebt gezorgd. Dan komt misschien maar de helft van alles wat er in zit op en dat zijn nog altijd ruim 60 bollen. Ik hoop het van harte, want dan heb ik twee blikvangers in het vroege en iets latere voorjaar. En als het weer zo’n zachte winter wordt, staan er in januari waarschijnlijk al bolletjes in bloei maar gaat het wel vriezen, dan moeten we de mand beschermen met noppen folie of hem gewoon binnen zetten. Om de mand er nu al fleurig uit te laten zien, staan er een aantal viooltjes boven op de bollen. Maar het wachten is begonnen!

Janneke Wulp

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915