Activiteiten & Actueel

Lezing 13 januari: Landgoed Staverden door Peter Tazelaar

Tijdens deze lezing met als titel “”Behouden schoonheid van het landgoed Staverden” maakten wij met de natuur en historie van dit landgoed, met een geschiedenis van 700 jaar. Kort voor 1300 was Staverden een hof, in het bezit van de Gelderse graven. In 1291 werd besloten, na daartoe de keizerlijke vergunning te hebben gekregen, te Staverden een stad te stichten, maar daar is het nooit van gekomen.
Staverden is gelegen in een beekdal. Dwars door dit beekdal stroomt vanaf het Uddelermeer de Staverdense beek. Juist deze beek geeft het landgoed een heel ander aanzien dan de vaak droge plaatsen elders op de Veluwe. 
Het landgoed staat bekend om zijn veelzijdigheid aan planten en vogels. Vooral langs de beek vindt men veel planten en dieren. Tevens was er vroeger een papiermolen aan gevestigd. Ook in de omringende bossen en velden is de natuur onvoorstelbaar mooi. In de afgelopen eeuwen is het landgoed, dat nu tot het Gelders Landschap behoort, door vele families bewoond geweest. Er werd een aantal boerderijtjes en huisjes gebouwd, waarvan sommige een heel eigen karakter hebben door hun vorm en ligging.
Kasteel de Pauwenburgt, omringd door de slotgracht en zijn prachtige tuin, neemt tussen de oude eiken- en beukenbomen een opvallende plaats in. Ook de witte pauwen, die op Staverden gehouden worden, geven het landgoed een bijzondere charme. Men vindt ze verder terug op windveren, windwijzers en als beelden.
De fotopresentatie lieten ons de beelden zien van een rondgang door dit unieke landgoed, waarbij speciaal gelet wordt op bijzondere dingen die de wandelaar daar kan vinden.
Bijzonder was dat een aantal bewoners van Staverden ook aanwezig waren bij de lezing.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915