Activiteiten & Actueel

9 juni in Harderwijk

We zijn bij de familie Bos geweest, in Harderwijk. De tuin is behoorlijk diep maar heeft volgens de eigenaren niets bijzonders. Er valt best het een en ander te vertellen over de tuin: de hobby van Dik, nl. vogels. En de verwoede pogingen van Aafke om groenten te kweken. Door de grote Amerikaanse eiken die in de tuin staan, is er (te) veel schaduw. Deze eiken zijn nog van een vroeger laantje en staan op rij dwars door een aantal tuinen heen.

In de tuin is er voor vogels veel te beleven: er hangen veel nestkasten, waar ook goed gebruik van wordt gemaakt. Er broeden regelmatig holenduiven, mezen en mussen. Omdat er geen hagen of schuttingen staan, is het geheel erg open. Een schapenhek vormt de scheiding met de buurtuinen, zodat die er een beetje bij lijken te horen. In het grote grasveld is een vijver, waar de vogels in de rij staan om te badderen en te drinken op de borrelsteen. En in juni zullen de hortensia’s en de vaste planten in bloei staan. Een gezellige tuin waar ook voor de kleinkinderen een plekje is gereserveerd.

Het grasveld er tegenover wordt door de gemeente en een groep enthousiaste buurtbewoners omgetoverd in een buurttuin waar bloemen, groenten, kruiden en fruit zullen worden gekweekt. De familie Bos hoort bij de initiatiefnemers van dit project, dus we konden ook daar een kijkje nemen. De planten zijn nu nog erg klein maar je kunt wel zien dat het wel mooi wordt. En er werd ook hard aan gewerkt! Foto's van de tuin en de buurttuin in het fotoalbum.

Op Mecklenburglaan 31, bij Ingrid Westhuis, komen we binnen langs een kunstgras voetbalveldje, voor de kinderen. Maar ook mooie leiplatanen langs de voorkant. De tuin is helemaal ingericht om zelf op verantwoorde manier groente en fruit te kweken, maar denk niet dat u een standaard moestuin aantreft. Twee jaar geleden heeft een bevriende ontwerpster hier een heel originele tuin ontworpen. Er staan ook veel gele en blauwe bloemen in, wat eer een kleurrijk geheel van maakt.

Van gestapelde klinkers is een aantal iets verhoogde bedden gemaakt, in een puntvorm. Er is een kruidencirkel, een houtwalletje en een vijver. Bijzonder zijn de sedumdaken op de erker, de veranda en het tuinhuis. De paden zijn van stapstenen met lage sedum ertussen

De afscheidingen met de buurtuinen zijn van gevlochten wilgentenen, mooi natuurlijk materiaal. In de achtertuin staan er leiperen, bessenstruiken en Japanse wijnbes langs. En heeft u ooit van witte aardbeien gehoord? Even wennen aan de bleke kleur, maar ze smaken geweldig. Maar niet alles wat er groeit is eetbaar, ook sierplanten en -struiken zorgen voor een mooie, evenwichtige beplanting. Een heel verrassende originele tuin. Foto's vind u in het fotoalbum.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915