Activiteiten & Actueel

11 augustus in Ermelo

De tuin van Els Bakx en Ton Vergouwen in Ermelo.  Els schrijft over de tuin het volgende: Tuinieren is al jaren een van mijn hobby’s. Omdat we bij onze woning in Harderwijk maar een postzegeltje hadden zijn we eind jaren 90 op zoek gegaan naar een huis met een grote tuin. Zo zijn we in 1999 in Ermelo terecht gekomen. De tuin lag perfect op de zon maar was qua inrichting niet onze smaak.

De tuin is toen helemaal op de schop gegaan. In de loop der jaren is de tuin wel weer wat veranderd. De indeling is grotendeels gelijk gebleven maar de beplanting wisselt doordat planten verdwijnen, bomen worden te groot en de laatste tijd is er ook wat Buxus bij ons het slachtoffer geworden van de beruchte schimmelziekte.

Ik probeer er een tuin van te maken waar in alle seizoenen iets te zien is. In de winter structuur door groenblijvers (door het wegvallen van buxus is dat wat minder), in het voorjaar bolletjes, in de hoog zomer bloeiende vaste planten en voor de nazomer en herfst grassen. Ik ben trouwens een fan van grassen geworden. Er is veel variatie in grassen, ze wuiven vaak zo leuk en je hebt er niet veel werk aan.

Doordat we hier op zandgrond zitten doen zaailingen het bijzonder goed. En dan is na een aantal jaren de tuin zelfs voor mij te rommelig geworden. Maar een heel strakke tuin zal wel niet bij mij passen anders zou ik die zaailingen wel rigoureuzer aanpakken. Ik vind de zaailingen die her en der opkomen veel te leuk en die zorgen vaak voor leuke combinaties. Verder staat er achter in de tuin een plantenkasje. Daar kweek ik geen plantjes in maar meer om er een beetje in te rommelen. Bovendien kan het tuingereedschap er makkelijk in opgeborgen worden en als het een beetje fris is: je zit er perfect uit de wind en droog. Ik vind gelukkig ook tijd om gewoon lekker in de tuin in het zonnetje te zitten, of in de schaduw van de bomen met een glaasje wijn. Want per slot van rekening is daar de tuin ook voor.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915