Lezing over Roemenië door Carmen Todita en Eelke Wiersma

Met deze lezing is ons winterseizoen van gang gegaan. Roemenië blijkt een prachtig land met veel natuurschoon! En er was ook nog een verrassing: op alle tafels stonden Roemeense hapjes uitgestald, van mooie cakejes en lekkere koekjes tot stokbrood met haringkaviaar en tamotenpesto, roemeesnse worst en kaas. Zo kwamen we helemaal in Roemeense sferen!

Hier is hun verhaal:

Transsylvanië is de grootste provincie van Roemenië en heeft de mooiste natuurgebieden in Europa. Het ligt in de hoek tussen de Karpaten en de Transsylvanische Alpen. Hier vindt u enkele van de meest ontwikkelde steden in Roemenië, maar ook oude dorpjes waar de mensen leven zoals ze honderd jaar geleden ook deden. Het lijkt dat de tijd heeft stil gestaan, maar de gastvrijheid van de bevolking, de folklore (dansen en muziek) de vele legendes trekken de aandacht van de bezoeker nog steeds. De oude tradities zijn allemaal behouden en veel dorpjes en middeleeuwse steden hebben een authentiek karakter dat je aan een sprookjesland doet denken.
Er bestaat hier een ongelooflijke biodiversiteit, waar een “zee van bloemen”  je elke dag met haar kleurrijke palet en geuren inspiratie en energie geven. Met een rijke flora en fauna, is Transsylvanië de laatste grote wildernis in Europa. In het Nationale Park Apuseni waar ons landgoed “Casa Careel” zich bevindt sta je versteld van de schoonheid van de natuur van dit unieke onontdekte deel van Europa. Door de ongerepte natuur en weilanden met zijn rijke flora en fauna krijgen mensen het gevoel van verbondenheid met elkaar en met de natuur.
Een aantal jaar geleden hebben wij (Carmen Todita 53 & Eelke Wiersma 54) besloten om deels in Roemenië onze droom te realiseren. Deze droom en ons doel is om de economische omstandigheden van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Het idee is deels geboren in het verleden toen we les gaven aan een groep Roemeense jongeren die een groen opleiding (BBL) in Nederland volgden en toe de jongens terug met een diploma gingen, niet iedereen een baan kon vinden.
Op het landgoed “Casa Careel” zijn wij bezig vanaf begin mei tot eind augustus, met het ontdekken, ervaren en begrijpen van de natuur rondom ons landgoed. Deze fantastische locatie in het Nationale Park Apuseni, langs een zeer schone bergrivier, geeft de bezoeker de mogelijkheid om te ontdekken, beleven en genieten van de ongerepte schoonheid van de natuur. Op gemarkeerde en ongemarkeerde wandel- en fiets- (mountainbike) routes, kunnen jong en oud genieten van wat deze omgeving te bieden heeft.
Een ander belangrijk doel voor ons is de bestaande PERMACULTUUR. In dit gebied worden nog actief kleinschalige agrarische activiteiten en ambachten uitgevoerd. Wij hebben zelf onze eigen moestuin en we verzamelen elk jaar geneeskrachtige kruiden uit de spontane flora die wij in traditionele en nieuwe gerechten bewerken. Het is puur genieten van de biologische groenten uit eigen tuin en de gerechten die wij met behulp van natuurlijke kruiden kunnen bereiden. Onze gedachtegang is daarbij om “Back to basics” over te dragen aan de bezoekers die op het landgoed “Casa Careel” verblijven.
Elk jaar nemen wij studenten mee die de natuur onderzoeken. De stage- en thesisopdrachten lopen ver uiteen, te denken aan: flora en fauna, ecotoerisme, economische omstandigheden, praktijkopdrachten op en rond het landgoed “Casa Careel”, natuur en leefomgeving, water en milieu en projecten voor de plaatselijke bewoners en sociale ontwikkelingen. Op basis van deze onderzoeken verrijken wij onze kennis over deze omgeving.  In het voordeel van de gemeenschap en onze bezoekers op het landgoed ‘Casa Careel” in Tranisu.
Bent u nieuwsgierig en wilt u meer weten over ons kijk op onze website: www.careel-art-green.com en op Facebook: Careel Transsylvania of neem contact op met ons via de e-mail: careel10@gmail.com

Carmen Todita & Eelke Wiersma