Activiteiten & Actueel

Lezing door Jan Willem Lagerweij

Kirgizië en Mongolië

Kirgizië: een land vol bloemen, natuur en cultuur
Mongolië: een fietstocht in de voetsporen van Djengis Khan

Jan Willem Lagerweij heeft ons meegenomen naar 2 landen waar je zelf niet zo gauw heen zult gaan. Beide ontdekkingstochten zijn afgelegd als fietsexpeditie, waarbij in 3 weken zo'n 1200 km afgelegd is. In Kirgizië vooral langs beken zodat er altijd een badgelegenheid aanwezig was. Kirgizië is een flinke stap terug in de tijd, geen moderne toestanden daar. In Mongoliê was dat weer heel anders, primitief maar soms verrassend bij de tijd! Maar de natuur is daar weer heel anders, geen beken om langs te fietsen, dus soms was het wel meer behelpen...

Jan Willem heeft veel prachtige foto's gemaakt van de natuur, de mooie planten en bloemen die daar in het wild welig tieren en mooier en groter blijken dan onze gekweekte vormen. Verder natuurlijk ook veel foto's en verhalen over het landschap, ontmoetingen met de plaatselijke bevolking met mooie beelden en bijpassende anekdotes. En natuurlijk een verzameling plaatselijke attributen en fotomappen van andere mooie reizen.

Het geheel werd in de pauze en aan het einde opgeluisterd door de heer Paas met een ook plaatselijk veel gebruikt muziekinstrument: de mondharp! Prachtige klanken zorgden dat we helemaal in de sfeer kwamen en bleven.

Hieronder nog even het verhaal van Jan Willem omdat het nog veel meer verteld over de landen zelf:
 

Ik neem u mee naar Kirgizië en Mongolië, twee landen in Centraal Azië. Tot voor kort voor ons nog witte vlekken op de wereldkaart. Eerst neem ik u mee op een botanische reis door Kirgizië. In omvang slechts half de grootte van Duitsland maar met meer plantensoorten dan in heel Europa. In Kirgizië zie je de planten in hun oorspronkelijke omgeving: indrukwekkende landschappen die elkaar voortdurend afwisselen. Miljoenen edelweissen, prachtige gentianen, berghellingen vol geraniums, de oervorm van de ridderspoor. Kirgizië - ook wel Kirgistan genoemd - telt ruim 5 miljoen inwoners en wordt begrensd door Oezbekistan, Kazachstan, Tadzjikistan en China. Vanaf de 19e eeuw komt Kirgizië stap voor stap onder het gezag van het Russische Rijk en later de Sovjet-Unie te staan.  Na het uiteenvallen van de laatste verklaart Kirgizië zich in 1991 onafhankelijk waarna vooral Europese etnische groepen, zoals Duitsers, Oekraïners en Russen, het land verlaten. Tegenwoordig bestaat het land voornamelijk uit Kirgiezen (69%), een Turks volk. De grootste van de etnische minderheden wordt gevormd door de Oezbeken in het zuiden (15%) en de Russen in het noorden (9%). In totaal kent het land meer dan 80 verschillende bevolkingsgroepen. In de 18e eeuw werd Kirgizië geïslamiseerd. Behalve de soennitische Kirgiezen zijn ook de Oezbeken in hoofdzaak islamitisch. De Russen zijn Russisch-orthodox. Het land heeft een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en koude winters, en ligt voor meer dan de helft boven de 3.000 meter. Het knooppunt van de diverse oude zijderoutes wordt gevormd door de hoofdstad Bisnek.

In het tweede deel reizen we onder meer over de oneindige groene steppen van Mongolië, waar nomadische veehouders al eeuwen lang rondtrekken met hun kuddes en wonen in hun gers (tenten). Mongolië, oorspronkelijk een communistische eenpartijstaat, maar sinds 1990 een democratie naar westers model. Sindsdien heeft het een vrijemarkteconomie, die vooral gebaseerd is op landbouw, veeteelt en mijnbouw. De belangrijkste exportproducten zijn koper, textiel en kasjmierproducten. In de eerste helft van de 20e eeuw is het boeddhisme er nog op brute wijze bestreden; duizenden monniken zijn in die tijd vermoord en ongeveer 700 kloosters werden vernield. Restanten ervan tref je her en der nog aan. Maar ook het beoefenen van religie, zoals het Tibetaans boeddhisme en traditioneel sjamanisme, is vanaf de beginjaren ’90 weer toegestaan. Vooral de verering van de dalai lama is bijzonder groot onder de bevolking. Mongolië is voor een groot deel een hoogvlakte die in hoogte varieert van 1.000 tot 2.000 meter. Het noorden en westen zijn overwegend bergachtig en in het zuiden ligt de Gobi-woestijn die doorloopt tot in China. Omdat het land ver van de zee ligt heeft het een extreem landklimaat met winters die vaak lang en koud zijn, met veel sneeuw. De zomers zijn er kort en heet. In die periode kleuren de hellingen er blauw door de irissen of geel door de bloeiende trollius.Kortom: Mongolië is land van oneindige vlakten met restanten van een historische cultuur. Een land ook waar de ‘oude’ Djengis Khan nog overal aanwezig is. Maar je ervaart er bovenal de enorme gastvrijheid van de mensen.

Jan Willem Lagerweij

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915