Activiteiten & Actueel

Lezing door Luuk Bouwman: Bijen houden het hele jaar rond

Een beetje weten wij er wel van denk ik: bijen wonen in een bijenkast (vroeger in van die leuke rieten korven), ze leveren de imker honing en bestuiven in hun zoektocht naar nectar en stuifmeel onze gewassen.

Dat klopt wel, maar op deze avond hoorden wij wat er allemaal komt kijken voordat wij van een beschuitje met honing kunnen genieten. En dat blijkt heel veel te zijn!

Een bijenvolk moet bijvoorbeeld constant worden gecontroleerd op ziekten en parasieten zoals de beruchte varroamijt en als die worden ontdekt, moet er worden ingegrepen. In de wintermaanden als de bijen niet vliegen omdat de temperatuur te laag is en er ook geen nectar te vinden zou zijn,  moet er worden bijgevoerd met suikerwater, gemaakt van heel veel kilo’s suiker. De honingvoorraad die ze hebben aangelegd is immers door de imker “geoogst”.


Er moet worden opgelet dat er niet te veel nieuwe koninginnen worden geboren, hoe voorkom je dat de bijen gaan zwermen en je dus je dieren kwijt raakt, wanneer verplaats je de kasten naar plekken waar op een gegeven moment veel bloeiende bomen of planten zijn, zoals lindebloesem, heide of vroeg in het voorjaar de wilgen.

Stap voor stap vertelde Luuk Bouman ons hoe hij van januari tot december bezig is met het verzorgen van zijn volken en wij zullen nu met nog meer ontzag naar deze geweldige dieren kijken. Ze zijn van levensbelang voor de mens en krijgen het steeds moeilijker om zich te handhaven, vandaar dat ook de imkers onze waardering verdienen.

En er werden natuurlijk ook potjes heerlijke honing verkocht.

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915