Lezing door Ada en Chris Herzog over de Natuurtuin

Na de jaarvergadering was er ook nog een prachtige lezing, een presentatie van Ada en Chris Herzog, natuurfotografen met een brede belangstelling.

De Natuurtuin Harderwijk is een vrijwilligersproject van De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu en is gelegen aan het fietspad naar Strand Horst, op de rand van de wijk Stadsweiden. 20 jaar geleden is een enthousiaste groep vrijwilligers begonnen om 3.300 m2 gemeenteplantsoen om te toveren in een educatieve tuin met inheemse planten. Jaarlijks krijgen tientallen groepen van basisscholen les in de tuin. Vaak komen kinderen daarna terug met ouders of grootouders. Het is ook al jaren een vertrouwd wandeldoel voor bewoners van Stadsweiden, al of niet met hond.

Bij de aanleg is geprobeerd om zoveel mogelijk variatie in biotopen te maken. Schaduw en zon, droog en nat, voedselarm en voedselrijk, kalkrijk en kalkarm. Dit zorgt voor een gevarieerde begroeiing. Eind 2014 kregen ze de beschikking over het aangrenzende grasveld. De totale oppervlakte van de tuin is nu bijna 1,5 ha. Dit biedt geweldige mogelijkheden op educatief en recreatief gebied. De presentatie ging over de ontwikkeling van het oude deel van de tuin en de aanleg en toekomstbeeld van het nieuwe deel, met veel prachtige foto┬┤s van planten en dieren die in de tuin voorkomen. Van brandnetel tot rietorchis en van spin tot ijsvogel.

Misschien van het voorjaar toch maar eens heen fietsen om zelf te gaan kijken!