Activiteiten & Actueel

Lezing door Willem Zieleman over de Tuinen van Het Loo

De start van ons “binnen seizoen” was meteen een koninklijke: Willem Zieleman, hoofd tuinen van Paleis Het Loo kwam ons vertellen over deze prachtige tuinen.

Hij ging ons wegwijs maken in de geschiedenis van het paleis en de tuinen door ons duidelijk te maken waarom er juist op die plaats een paleis werd gebouwd voor Willem en Mary. Dat had in ieder geval te maken met hun liefde voor tuinen.

In de loop van de daaropvolgende eeuwen hebben er veel wijzigingen plaatsgevonden, vooral in de tuin. Die veranderde van een formele tuin in een tuin in landschapsstijl, meegaand met de inzichten en gebruiken van de jaren. Natuurlijk komen ook de opeenvolgende bewoners van Het Loo ter sprake: Lodewijk Napoleon, Koning Willem III in de 19de eeuw en later Koningin Wilhelmina. Zij heeft er lang gewoond en hield veel van de omringende natuur.

Wij zagen en hoorden over de restauratie van het paleis in de vorige eeuw en vooral over de spectaculaire ontdekking van de formele tuinen onder een dikke laag aarde. Hoe de restauratie in zijn werk ging aan de hand van opgraven, kijken naar schilderijen en beschrijvingen in oude plantenboeken, we zullen het allemaal kunnen volgen.

Ook kwam de rol van Het Loo als Botanische tuin aan de orde. Het was een prachtige avond!

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915