Activiteiten & Actueel

Lezing door Hans-Erik Kuypers over de Nieuwe Natuur in Flevoland

Hans-Erik Kuypers, boswachter bij Staatsbosbeheer, laat ons kennis maken met zijn boeiende werk in Flevoland. Hij was verantwoordelijk voor de voorlichting en recreatie in een gebied van maar liefst 5000 ha.

Door de relatief jonge leeftijd van het gebied is de flora en fauna in Zuidelijk Flevoland nog volop in ontwikkeling, waardoor het kan gebeuren dat regelmatig nieuwe vlindersoorten en paddenstoelen worden ontdekt. Bij onze leden uit Zeewolde is het prachtige natuurgebied De Stille Kern vast wel bekend, maar voor anderen was dit een eerste kennismaking. En natuurlijk hoopt Hans- Erik dat deze avond er toe zal leiden dat meer mensen besluiten een bezoek aan dit gebied te brengen.

De afgelopen jaren is het met bijna 250 ha uitgebreid, waarbij een deel van het bosgebied is omgevormd tot een bos-weide landschap met grootschalige waterpartijen. Dit heeft tot gevolg dat de plantenrijkdom enorm is toegenomen. Voorbeelden hiervan zijn de Lidsteng die in het water groeit en de Rode ogentroost. Deze planten hebben jarenlang op de rode lijst gestaan en de Rode ogentroost staat nu nog als gevoelig genoemd.

En het werk gaat door, want dit jaar wordt er ten noorden van het Horsterwold een gebied van 100 ha nieuwe natuur aangelegd. Er worden daar bomen geplant en een “slenk” gegraven. De rijke poldergrond is niet echt ideaal voor een grote diversiteit aan plantensoorten. In het natuurbeheer is immers verschraling van de bodem een manier om de plantenrijkdom te vergroten. Maar een aantal bijzondere plantensoorten doen het erg goed en komen dan ook massaal voor.

Lidsteng en Rode Ogentroost
meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915