Jaarvergadering

Jaarverslag 2016

De afdeling telde op 31 december 194 leden. Dat is 5 meer dan vorig jaar. Het bestuur is 8 keer bij elkaar geweest. Verder zijn er Rayonvergaderingen en Algemene Ledenvergaderingen bezocht door 1 of meer leden van het bestuur. Het bestuur is uitgebreid met Marja Schaaff. Zij organiseert de lezingen en doet verder algemene taken. Er zijn nu 5 bestuursleden.

Gedurende het winterseizoen zijn er 6 lezingen gehouden (zie bijgaande evaluatie). De opkomst was gemiddeld 45 mensen per lezing.
Samen met Ermelo en Nijkerk is er een bloemschikdemonstratie georganiseerd in Ermelo, waarbij Birgit Davids 8 duurzame bloemwerken voor ongeveer 150 belangstellenden
heeft gemaakt. Het was buitengewoon indrukwekkend! Ermelo heeft hier de kar getrokken, gesteund door Harderwijk en Nijkerk.

Er zijn 2 plantenruilbeurzen gehouden, één in het voorjaar en één in het najaar. Beiden waren tijdens een ledenavond. Verder was er een zadenruilbeurs, eveneens tijdens een ledenavond. Verder was er een plantjes- en stekjesmarkt, met verkoop van zelfgekweekte planten en planten van kwekers.
Er zijn tijdens de zomermaanden diverse tuinen bezocht van leden en niet-leden, met dank aan de tuinencommissie voor de organisatie. Er is ook een bezoek gebracht aan een kwekerij. In de Nationale Tuinweek hebben we een bezoek gebracht aan de Natuurtuin bij Harderwijk.

We hebben een (zomerse) hanging basket, een winterse hanging basket en een bollenmand gemaakt. De eerste twee waren een groot succes. De bollenmand deden we nu voor de vierde keer en daar viel de opkomst dit jaar tegen. (5 deelnemers)
Er is een korte cursus bloemschikken voor beginners geweest in het voorjaar, omdat er in de herfst van 2015 niet genoeg deelnemers waren. Deze herfst is er een cursus bloemschikken voor beginners/ gevorderden en vergevorderden gestart. Op dit moment zijn die nog bezig.

We hebben bovendien een cursus moestuinieren gehad en een cursus tuinontwerpen, gevolgd door een cursus beplantingsplan maken. Hiervoor hebben we externe docenten ingehuurd.
Net als in andere jaren is er weer een Paasworkshop en een Kerstworkshop gegeven. Hiervoor was de belangstelling erg groot.
En we hebben met een kraampje deelgenomen aan het jubileum van de Milieuvereniging “de Hortus”. Verder hebben we deelgenomen aan de Open Monumentendag.

De gemeentelijke kruidentuin in de Hortus van Harderwijk wordt nog steeds met veel plezier onderhouden door een groep van ongeveer 14 vrijwilligers.
De Groei&Bloei website is erg mooi, met dank aan onze geweldige webmaster Sonja Kalee. Er is ook een Facebook-pagina.

Ons afdelingsblad, gemaakt in samenwerking met Editoo,  komt nu 4x per jaar uit in plaats van 5x, in verband met de kosten. We hebben wel erg veel moeite moeten doen ons voorschot van € 195,- teruggestort te krijgen. Editoo noemt dat naheffing; daarmee kun je extra drukwerk bestellen, maar ze betalen het in principe niet terug. Met 1 nummer per kwartaal vermijden we ook naheffingen. Voor het kwaliteit van het blad zelf en de redactionele samenwerking niets dan lof.
Daarnaast hebben we een extra digitale nieuwsbrief die uitkomt in tussenliggende periodes.