Activiteiten & Actueel

Lezing 26 september: Hoe hard is winterhard?

In onze tuinen kweken wij graag de meest bijzondere planten, maar vele daarvan komen uit gebieden met een heel ander klimaat dan het onze. Vandaar dat ze soms voor veel problemen zorgen, vooral wat de winterhardheid betreft.
Van veel planten weten we niet beter dan dat ze bij ons alleen als eenjarige, of als kamerplant te kweken zijn, van andere soorten is dat vaak minder duidelijk. Een plant die bij de een probleemloos de winter doorkomt, legt bij de ander consequent het loodje. Hoe zit dat dan eigenlijk met die winterhardheid en hoe hard is winterhard eigenlijk?

Gerard van Buiten is hortulanus van de botanische tuinen in Utrecht. In die functie heeft hij te maken met planten uit de hele wereld, die het in de hortus moeten doen en bij voorkeur ook de winters overleven. We hebben erg genoten van het plezier waarmee hij experimenteerde met de plaatsen waar hij de planten neerzette.
Er kwamen heel veel planten langs, waarvan een aantal wel bekend was, maar de meesten niet. Niet dat dat erg was: ze ondersteunden vooral de rode draad in zijn verhaal. En die was erg duidelijk: behalve bevriezen kan ook verdrogen of te natte voetjes leiden tot sterfte in de winter. Vaak valt het mee, maar soms ook niet. De herkomst is erg van belang. Een plant uit de woestijn zal bijvoorbeeld niet blij zijn met een nat plekje in de tuin. Maar soms zijn ze wel onverwacht goed bestand tegen vorst. Planten die niet van natte voeten houden (veel rotsplanten) doen het vaak heel goed op schuine wanden. Enzovoort.

Een nieuwe plant zet hij vaak neer op een plaats die zoveel mogelijk lijkt op de plek van herkomst. Maar als hij het daar niet goed doet, of als er teveel van komen, dan zet hij hem ergens nders. Vaak met verrassend goede resultaten. Het motto was dus: verhuis een plant als hij het niet goed doet en kijk wat er gebeurt. Let daarbij op de plaats waar hij thuis hoort. En laat je vooral verrassen!!

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915