Activiteiten & Actueel

Lezing door Romke van der Kaa: Meer lol met minder werk

Het zal nauwelijks nodig zijn om de spreker van deze avond aan u voor te stellen, maar omdat hij een heel “groen” leven leidt, hieronder nog maar wat hoogtepunten uit zijn carrière.

Romke van der Kaa groeide op in de bollenstreek in het westen van ons land en daar werkte hij in de schoolvakanties al in de bollenschuur en op de bollenvelden. Hij brak een studie biologie af en ging naar Engeland waar hij o.a. werkte in Wisley Gardens van de RHS (Royal Horticultural Society). Vervolgens ging hij aan de slag als headgardener voor Christopher Lloyd op Great Dixter. Bekende namen voor tuinliefhebbers.

Na nog een periode in Ierland te hebben gewerkt, keerde hij na 10 jaar terug naar Nederland waar hij een kwekerij begon en steeds vaker ging schrijven voor kranten en tijdschriften. Ook werd hij het gezicht en de stem op tuingebied van tv Gelderland en de regionale radio. En toen kwamen ook zijn eerste boeken op de markt, die velen van u waarschijnlijk wel zullen kennen of zelfs in de kast hebben staan.Getemde Wildernis, Geluk is een grasveld en Tuinieren buiten de perken zijn een paar van de titels en het lezen meer dan waard. Met heel veel kennis van zaken en een grote dosis humor behandelt hij de "problemen" waar elke bezitter van een tuin mee te maken krijgt. Pasklare oplossingen geeft hij niet, maar wel aanwijzingen en ideeën waar je wat aan hebt.

In zijn laatste boek “Verwilderen” pleit hij voor een natuurlijker manier van tuinieren, maar dat houdt niet in dat men de boel maar zijn gang laat gaan. Een beetje sturing blijft altijd nodig om niet echt een wildernis te laten ontstaan. De titel van de lezing van deze avond is veelbelovend, maar het mag dan wel met minder werk kunnen, de handen zullen toch altijd wel uit de mouwen moeten worden gestoken. En dat vinden wij als tuinliefhebbers toch ook wel een van de leuke dingen van het tuinieren. Wroeten in de aarde en daarna tevreden kunnen genieten van het resultaat van die inspanning, maar ook weten dat er na een week toch wel weer iets gedaan zal moeten worden. Zeker als je geluk in het hebben van een grasveld ligt. Maar Romke van der Kaa belooft minder werk en meer lol, dus we zijn benieuwd.

In ieder geval zagen de bloemenweiden en -akkers in het gras er prachtig uit en het geeft weer nieuwe mogelijkheden bij het tuinieren. Ook zullen diverse dieren je er dankbaar voor zijn.
Maar het is wel een hele omschakeling! Maar je kunt het ook met een deel van je tuin doen...
Nieuwe mogelijkheden dus.

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915