Twee open tuinen in Elspeet op 28 augustus

De laatste tuinen van deze zomer. We gaan naar Elspeet naar twee van onze leden die beiden tuinen ontwerpen en zelf heel verschillende tuinen hebben, wat het extra leuk maakt. De overeenkomst tussen hen is dat er milieuvriendelijk wordt getuinierd, dus geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen en insecticiden.

Eén tuin is die van Renske Bos en Arie Nennie. Zij ontwerpt natuurlijke tuinen en dat is in hun tuin overal terug te zien. Ze wonen er nog nauwelijks twee jaar, maar in die vrij korte tijd is er heel veel werk verzet.Langs het oprijpad is een grote lange border gemaakt met struiken en vaste planten.

En let op de twee taludjes daar achter, beplant met struiken en boompjes. De beplanting moet natuurlijk nog even de tijd krijgen om te groeien, maar dan ligt daar een heuse holle weg. Je loopt overal over snipperpaden en komt op die manier langs o.a. een moestuin, een boomgaard, een paardenstal en een kippenhok. Het is tenslotte wel een boerderij geweest.

Er staat een heel oude prachtige linde en vandaar loop je naar een vorig jaar gegraven natuurlijke zwemvijver. Het riet en andere beplanting langs de oever zuivert het water. Voor het huis is een geel oranje rode border aangelegd, er staan bijenkasten, er is een bloemenweide en het plannen maken gaat nog steeds door.

De andere tuin van Reggy Horsthuis  hebben we een paar jaar geleden ook al eens bezocht, maar door het slechte weer kwam de prachtige tuin niet echt tot zijn recht. Vandaar dat we een herkansing krijgen.

De uitgangspunten voor het ontwerp van de tuin waren een 100-jarige perenboom, de deels aanwezige beukenhaag en het behouden van het landelijke karakter. Passend bij een oude boerderij bestaat de functionele verharding uit vooral grind en oude klinkers. De aanleg is strak met verspringende weelderige borders, hagen en een rechthoekige vijver. In de borders staan insectenlokkende planten en in de winter zorgen de zaden van de afgestorven planten en de rijpe vruchten voor voedsel voor de vogels. De prairieborder is aangelegd met lavasplit waardoor het onderhoud minimaal is. Ook de overige borders vragen maar beperkt onderhoud.

Het is een avond waarop heel veel te zien en te genieten zal zijn.
Bekijk de foto's in het fotoalbum