Jaarvergadering

Groei & Bloei Harderwijk e.o. Sociaal Jaarverslag 2018

Geachte leden,

In 2018 zijn 7 bestuursvergaderingen geweest. Marianne Schermerhorn, hoewel nog steeds actief voor de vereniging, is afgetreden waardoor 2018 werd afgesloten met 6 bestuursleden.Wij hadden 7 x een bestuursvergadering.
De Rayonvergaderingen en Algemene ledenvergaderingen worden doorgaans door 1 of 2 bestuursleden bezocht.
Vele andere afdelingen van Groei & Bloei kampen met een tekort aan bestuursleden, waaronder Nijkerk en Ermelo. Met de laatst genoemde heeft eind 2018 een verkennend gesprek plaats gevonden. Vooralsnog probeert Ermelo eind 2018 met de werving van nieuwe bestuursleden zelfstandig te blijven.

De beginstand van ons ledenaantal  was 190. We sluiten 2018 af met 185 leden.

2018 Zat weer vol leuke en geslaagde activiteiten:
De Paasworkshop (de laatste keer gegeven door Jaap Vlijm), Kerstworkshop (o.l.v. Tineke Oost) en in mei en oktober hanging baskets maken bij van Straaten. In mei de inmiddels traditionele plantjesmarkt op de Rietmeen die in 2018 zeer geslaagd was. 2x een excursie waaronder de tuinendag in juni naar de tuin Ad Leones en kwekerij de Hessenhof in Ede en in Harderwijk en directe omgeving 9 tuinen bezocht, waaronder de Mandalatuin, het zeer succesvolle bezoek aan volkstuincompex de Vergulde Plak in Hierden, het bezoek aan ’t Binnenland, altijd geslaagd en in Zeewolde de prachtige tuinen van Jannie Kroon en Sonja Kalee. In Elspeet werden 2 mooie grote tuinen open gesteld. Tevens waren wij aanwezig op Aaltjesdag bij de Kruidentuin.

Verder hadden we de cursussen  bloemschikken en moestuinieren en waren er 6 lezingen. Soms i.c.m. zaden- en plantenruilbeurzen. De lezing van Romke v.d. Kaa werd dit keer minder goed beoordeeld; daarentegen waren de lezingen van Jan-Willem Lagerweij over de bloeiende Andestrail en die van Johan Mullenders over bomen grote succesnummers.

Natuurlijk danken wij ook dit jaar alle vrijwilligers: in de kruidentuin, bij het bloemschikken, degenen die de tafelstukjes maken, flyers rondbrengen, personen die  zaadjes en planten bij de ruilavonden aanleveren, het zadenclubje (te weten: Marianne, Diny, Anneke en Anita) en ook  dank aan degenen die hun tuin beschikbaar stellen voor open dagen of avonden.

Tevens zeggen wij dank aan Willem Wajer, Kwekerij van Straaten en Bakkerij v. Delft voor  hun  bijdragen voor de verloting.

Ria Bleeker, secretaris

Daarna was het tijd om een paar van deze vrijwilligers extra in de bloemetjes te zetten:

Alice Groeneveld: sinds ongeveer 25 jaar steun en toeverlaat van Jaap bij het bloemschikken, samen met Wil Epe. Ze is er nu mee gestopt. Daarnaast helpt ze bij de workshops bloemschikken en doet ze samen met Heleen bloemschikken in de Aanleg (bejaardenhuis) en helpt ze regelmatig bij tafelstukjes.

Heleen Triesscheijn: maakt altijd de tafelstukjes (en helpt in de kruidentuin), plus de Aanleg samen met Alice.

Dick de Fluiter: maakt ook de tafelstukjes.

Sonja Kalee: onze webmaster, danken wij o.a. voor het maken van foto’s en die, samen met de tekst plaatsen op de website, FB en de nieuwsbrieven, hetgeen veel werk is.

En toen was het tijd voor de lezing van Natuurmonumenten...