De kruidentuin

De ingang van deze kruidentuin bevind zich in de Academiestraat, naast het Linnaeustorentje. Deze Hortus Botanicus wordt sinds 1989 door Groei & Bloei Harderwijk onderhouden met een aantal vrijwilligers. Hij is overdag van 9.00 tot 20.00 uur open voor bezoekers.

Geschiedenis

In 1649 werd ten behoeve van het onderwijs in de geneeskunde een Hortus Botanicus ingericht. Voor de studie van medicamenten was kennis van de botanie en de kruidkunde van groot belang.
De eerste aanleg was van 1649 tot 1651. De kosten bedroegen Fl. 2000,-, De kosten van de tuinman en een anatomielokaal moesten hier van betaald worden. Aanvankelijk lag het terrein tussen de Kaatsbaan en het Agnietenklooster.
In 1693 verhuisde de Hortus naar de huidige plaats omdat de tuin hier beter beschut lag tegen de Zuiderzeewind.
In de 18e eeuw kreeg men door buitenlandse contacten meer exotische gewassen. De Japanse Ginko is de enige boom dat hier van over is. In 1811 werd de academie opgeheven. Pas 10 jaar later werd de inventaris en planten uit de Hortus verkocht.
Enkele malen zijn plannen gemaakt voor een nieuwe Hortus Botanicus, maar pas in 1989 werd de kruidentuin opnieuw ingericht en er zijn ruim 100 soorten gerealiseerd ingericht. Niet alleen voor de fraaie locatie maar ook omdat hier tot 1821 al een kruidentuin lag. Het onderhoud van deze tuin wordt gedaan door vrijwilligers van de Groei & Bloei afdeling Harderwijk en omstreken met de Gemeente Harderwijk.

Op de subpagina's staan veel foto's van de kruidentuin in verschillende seizoenen.

Wat heeft Linnaeus hier mee te maken?
De vermaarde wetenschapper Linnaeus heeft een tijd in Harderwijk gewoond en gewerkt. Carl von Linné (1707-1778), zoals zijn naam werd nadat hij in de adelstand werd verheven, had ook een Latijnse naam omdat in die tijd veel in het latijn werd geschreven. Bij geboorte heette hij Carolus Nilsson naar zijn vader. Linnaeus is de betekenis van de (L) achter veel wetenschappelijke plantennamen.
Na een onderzoekingstocht in het hoge noorden kwam hij 1735 naar Harderwijk waar hij promoveerde in de medicijnen aan de universiteit van Harderwijk. Hij is de beroemde grondlegger van de ordening der plantengeslachten. Het naast de Hortus gelegen torentje is naar hem vernoemd.
Linnaeus heeft ook een plant naar zichzelf genoemd: het Linaeusklokje. Het is een teer plantje en komt in Nederland zelden voor. Linnaeus ontdekte het op zijn tocht in Lapland.

Volkstuin: het gewas bij de buren…….
bloemen, bijtjes en vlinders