Harderwijk

Lezing 23 januari: Ongekende groenten door Lambert Sijens

Lambert Sijens van De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen komt vertellen over deze bijzondere tuinen. Samen met zijn partner Jolanda en vele vrijwilligers kweekt hij hier al 16 jaar grote collecties aardappels, knoflook, peulvruchten en andere groenten.

Hieronder zijn vele oude Nederlandse soorten maar ook oude en minder oude variëteiten van over de hele wereld. Hun kwekerij is kleinschalig en themagewijs ingericht met kruidentuinen, groentetuinen, borders, hagen en andere elementen. Het thema diversiteit is in alle aspecten terug te vinden.
Het bedrijf is verder ook zorgboerderij en doet diverse toeristische activiteiten. De (eetbare) plantjesmarkt op de derde zondag in mei is inmiddels zeer bekend onder plantenliefhebbers in Noord-Nederland. Lambert komt zijn lezing illustreren met prachtige foto's en neemt een deel van de collectie groente- bloemen- en kruidenzaden mee, ook voor de verkoop.

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden Groei & Bloei is gratis, aan niet-leden vragen wij € 5,00. Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van onze afdeling.

Lezing 27 februari: Jan Willem Lagerweij over Zuid-Afrika en Namibie

Jan Willem Lagerweij heeft nog steeds boeiende verhalen met prachtige foto’s die hij ons graag wil laten horen en zien. Vanavond neemt hij ons, na de jaarvergadering, mee op een rondreis door Zuid-Afrika, bloeiend Namaqualand en Namibië, die hij hieronder nader toelicht.

In deze presentatie neem ik u mee op mijn reizen door Zuid-Afrika en Namibië. De afgelopen jaren ben ik 3 x in Zuid-Afrika geweest waarvan een combinatie reis met Namibië.
De eerste keer was in 2003 toen ik de tuinen route fietste. Deze gaat globaal van Kaapstad naar Port Elizabeth. Helaas nog in het analoge tijdperk.
In 2009 heb ik samen met mijn vrouw 3 weken rondgereisd met de auto door de Kaap waar we veel high lights hebben bezocht. Wij waren er in september de Zuid Afrikaanse lente en hebben ook enkele natuurreservaten voor bloemen bezocht. Veldblomreservaat op zijn Zuid-Afrikaans.
In 2015 heb ik een fietstocht gemaakt door het noorden van Zuid-Afrika naar Namibië en weer terug naar Zuid-Afrika door het Kgalagadi nationaal park. Dit gedeelte van de reis begint bij Kamieskroon aan de rand van Namaqualand. Het is september en Namaqualand staat volop in bloei. De woestijn is na de lenteregens getransformeerd van een dorre vlakte naar een waar kleurenpalet van bloeiende bloemen. Je komt ogen te kort. De hoeveelheid verschillende plantensoorten per vierkante meter is nergens zo groot als hier. Naar schatting komen in deze regio 22000 soorten voor en vele zijn endemisch. Dit geld ook voor de bloemenreservaten in de Kaapprovincie.
In Namibië fietsen we door de Kalahari woestijn met zijn enorme diversiteit van landschappen en kleuren.  Ook bezoeken we Fish River Canyon, de Afrikaanse tegenhanger van de grand Canyon en het nationale kokerboom reservaat in Keetmanshoop.
We verlaten Namibië via het Kgalagadi Nationaal Park dat op het drielandenpunt ligt van Namibië- Botswana en Zuid-Afrika. Hier mogen we niet fietsen omdat het een natuurpark is waar o.a. leeuwen leven. Wie zien hier een scala van Afrikaans dieren voorbijtrekken.

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden is gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5,00. Koffie, thee of fris in de pauze wordt u aangeboden door onze afdeling.

Lezing 26 maart: Gerard van Buiten over diervriendelijk tuinieren

Diervriendelijk tuinieren: mag het ook een beetje netjes?

Biodiversiteit, iedereen heeft het erover. De meeste tuinliefhebbers kunnen enorm genieten van vogels, amfibieën en insecten in de tuin en willen daar best rekening mee houden. Wie op zoek gaat op internet verdwaalt gemakkelijk in de overvloed aan ideeën en stellige verkondigingen. Wie heeft er nu gelijk?  Iedereen houdt van vlinders en vogels in de tuin, maar een bramen- en brandnetelbos in je Vinex-tuintje gaat de meeste mensen wat te ver. Hoe kun je, in je kleine tuintje het leven voor veel diersoorten aantrekkelijk maken terwijl je zelf ook nog plezier aan de tuin beleefd? Met andere woorden: moet het persé een wildernis zijn, of mag het ook een beetje netjes?

Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen in Utrecht vertelt graag vanuit zijn jarenlange ervaring en relativeert in deze lezing een aantal heilige huisjes. Met uiteindelijk de bedoeling dat nog veel meer tuinen diervriendelijk worden!

www.uu.nl/botanischetuinen

Lezing 16 april: De natuur in al zijn schoonheid

De reacties op de lezing door Marcel Batist van de vorige keer waren zo enthousiast dat we hem maar meteen weer hebben uitgenodigd om ons nog een avond te laten genieten van zijn prachtige foto’s en verhalen. Helaas ging deze lezing vorig jaar niet door, maar nu staat hij weer in de planning!

Zijn passie voor alles wat groeit en bloeit probeert hij vast te leggen met de camera.Tijdens zijn vele trektochten door de vrije natuur, maakte hij duizenden opnamen van landschappen, bloemen en dieren. Uit dit veelzijdige werk stelde hij speciaal voor Groei & Bloei een bijzondere audiovisuele presentatie samen. Het doel van deze avond is, onze zintuigen eens lekker te prikkelen. Enerzijds door het kijken naar prachtige natuuropnamen, maar anderzijds ook door het beluisteren van de bijpassende, zorgvuldig gekozen muziek. Hiermee krijgt deze lezing een heel bijzonder karakter.

Audiovisuele presentaties zijn namelijk korte shows met thematische onderwerpen waarbij de foto's overvloeiend op het scherm worden geprojecteerd. Tijdens die projectie loopt parallel de muziek mee en samen vormt dit één geheel. De shows duren gemiddeld 3 tot 7 minuten. Voorafgaand aan elke show vertelt Marcel levendig over de keuze van het onderwerp. Zijn korte inleidingen en de samensmelting van beeld en geluid zorgen voor 10 daverende shows en een enerverende beleving.

Op deze avond neemt Marcel u mee op een denkbeeldige reis door 'Tijdloze landschappen van Lanzarote' en u staat vroeg op bij 'De morgenstond'. U dwaalt mee langs 'Noordse dalen' met imposante herfstkleuren en slentert door een 'Tropische verrassing onder Belgisch glas'. Hij voert u langs 'Verstilde wateren' en bespaart u een tuinreis door Nederland met de show 'Over de heg'. Hij laat u nog even wegdromen bij een fraaie 'Bloemensfeer'. Ook struint u door de vlindertuin 'Als ze even stilzitten'... Verder nog een verrassend koud onderwerp 'In ijs gevangen' en u wandelt mee door prachtige dierentuinen in 'Ver weg, dichtbij '.

De combinatie van zijn fotografisch inzicht en zijn passie voor de natuur staat garant voor een boeiende avond die u zeker niet mag missen!


Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden Groei & Bloei is gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5,00. Koffie, thee of fris in de pauze is gratiis.