Harderwijk

Lezingen

Op dit moment zijner nog geen lezingen om te bezoeken, de lezingenavonden vinden plaats in in de maanden september tot en met april.  De lezingen van het 2e halfjaar 2014 staan al hieronder.

NB. Lezingen zijn gratis toegankelijk voor de leden en ze mogen 1 introducé meenemen

 

 

Lezing 24 september: Engelse tuinen door Piet Boersma

Dit is wat Piet Boerma over zijn lezing verteld:

Het is een driedimensionale diaserie. Dit betekent dat u de dia’s echt beleeft, alsof u zelf door de tuinen loopt.
Die dia’s worden met 2 camera’s tegelijk gemaakt, dit is te vergelijken met onze ogen: alleen door met twee ogen te kijken ervaren wij diepte in onze waarneming. Omdat beide dia’s op één scherm geprojecteerd worden hebben toeschouwers een polariserende bril nodig (aanwezig) , dit om het linker en het rechterbeeld uit elkaar te houden. Het geheel wordt in kleur vertoond.

Het is mijn tweede serie over Engelse tuinen. De eerste serie gaf een algemeen beeld over tuinen in Engeland en liet vooral grotere tuinen zien. In deze serie gaan we vooral in op kleinere particuliere en minder bekende tuinen. Aan het einde van het eerste deel laat ik nog wat beelden van Sissinghurst Garden zien. We bezoeken o.a. de beroemde witte tuin. U zult merken dat het nog steeds de moeite waard is om door het Engelse landschap te reizen en nieuwe tuinen te bezoeken.

Een selectie van tuinen die vertoond worden zijn o.a.:

Ightham Mote                        Blickling Hall                         Sissinghurst Castle Garden

Leeds Castle                            Glen Chentry                        Nymans Garden

Broughton Castle                   Pashley Manor                      Cabbages & King’s

Hodges Barn                          Savill Garden                          Heale House

Clinton Lodge                        Arley Hall                                 The Manor House

Barnsley House                     Hatfield Garden                      West Dean Gardens

Misarden                                Wisley Garden                         Wakehurst Place Garden

Sudely Castle                         Bramdean House                    Wyken Hall      

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, 3842 GA Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden Groei & Bloei is gratis (incl. 1 introducé), aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5.00. Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van onze afdeling


(Door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten)      

Lezing 22 oktober: ‘Weg met de buren’ door Cor van Gelderen

Wat zou ik graag in een vrijstaand landhuis wonen, uitkijkend over het lommerrijke park dat door mijn tuinlieden keurig werd onderhouden. Niets dan natuur, zover het oog reikt.
Maar de praktijk is helaas anders, achter en naast mijn huis buren. Aardige mensen hoor, daar niet van, maar je hoeft ze niet de hele dag te zien. En daar gaat het in deze lezing over, hoe je met gericht toepassen van slim groen, de buren een beetje uit het zicht kunt houden. Zonder dat je natuurlijk zelf in de slagschaduw van te grote bomen komt te zitten of de buren hun laatste zonnestraal ontneemt.

Zuilbomen, bolbomen of meer een paraplu-model, wintergroen of toch liever bladverliezend, slimme klimmers of leibomen. Het komt allemaal voorbij in de lezing. Want we hebben bij PlantenTuin Esveld in de afgelopen jaren wel geleerd dat de meeste mensen in Nederland eigenlijk iets teveel bij elkaar in de buurt wonen. En als wij daar een groene oplossing voor kunnen bieden, dan doen we dat natuurlijk graag.

Op deze avond is tevens de Plantenruilbeurs, voor de lezing, in de pauze en na de lezing

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, 3842 GA Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden Groei & Bloei is gratis (incl. 1 introducé), aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5.00. Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van onze afdeling,

Lezing 26 november: plaagdieren door Suze Peters

Lezing Plaagdieren in de tuin; van vertrappen naar vertroetelen door Suze Peters

De kranten staan vol over hoe slecht het gaat met de natuur en de biodiversiteit. Dus als je geen chemische poeders of verdelgende spray meer wilt gebruiken om onkruid en plaagdieren te bestrijden; wat dan wel, hoe tuinier je zonder gif?

Suze Peters schreef er een boek over; Het Plaagdierboek. Een leerzame en praktische gids met alle ‘lastige tuinbeestjes’ in de hoofdrol, zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote ‘tuinweb’.

Op 26 november zal Suze op uitnodiging van Groei & Bloei Harderwijk en omstreken aan de hand van de bladluis uit de doeken doen hoe dit web werkt. En hoe je ermee aan de slag kunt in je eigen tuin. Na deze avond ga je anders naar plaagdieren kijken. Je leert ze kennen en begrijpen, zodat je meer tolerantie voor ze zult hebben. En ga je vanzelf minder vertrappen en meer vertroetelen.

Plaagdierboek is het vervolg op het succesvolle Onkruidboek waarvan al meer dan 15.000 exemplaren verkocht zijn. Suze beantwoordt het tweede deel van de lezing vragen die er zijn over plaagdieren. Beide boeken zijn gesigneerd te koop voor €22,95.

Locatie: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, 3842 GA Harderwijk
Aanvang: 19.45 uur
Toegang voor leden Groei & Bloei is gratis (incl. 1 introducé), aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 5.00. Koffie, thee of fris in de pauze is voor rekening van onze afdeling