Harderwijk

Schuttingen en biodiversiteit

Groei & Bloei zet zich, zoals u ongetwijfeld weet, in voor groene tuinen. Steenvlaktes hebben het grote nadeel dat er weinig groeit, en er dus ook weinig insecten en vogels leven. Bovendien kan bij een tegeltuin het regenwater slecht weg, met als gevolg wateroverlast bij hoosbuien. Dat laatste hebben we vorig jaar veelvuldig gezien.

Maar dat ook schuttingen bijdragen aan achteruitgang van dierenleven is iets waar niet veel mensen bij stilstaan. Als een schutting doorloopt tot aan de grond, kunnen kikkers, muizen en egels de tuin niet in of uit. Als er veel groen in zo’n tuin zit, overleven ze wel, maar zijn ze geïsoleerd van andere tuinen en dus ook van soortgenoten in andere  tuinen.

Dat leidt tot inteelt en dat is één van de oorzaken van uitsterven. Bij grotere dieren proberen we dat te voorkomen met bijvoorbeeld wildviaducten die bosgebieden met elkaar verbinden. Het plan Natura 2000 was bedoeld om alle grotere natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden zodat soorten met elkaar in contact staan. Wegen zorgen voor versnippering van leefgebied en dus tot isolatie.

Natuurlijk zijn er meer oorzaken van achteruitgang van biodiversiteit. Zoals vernietiging van leefgebied (bv steentuinen en volgebouwde groengebieden in de steden), te overvloedige jacht (bv door visserij), klimaatverandering en gebruik van gif.

We kunnen als individu niet overal iets aan doen. Maar wel kunnen we zorgen dat we een groene tuin hebben, met schuilplekken en nestgelegenheid, voedsel voor de vogels het hele jaar door, bloemen voor de bijen en een  schutting op pootjes, waar kleine dieren onderdoor kunnen. De natuur zal u dankbaar zijn.

 

Het opzetten van een compostbak

Een compostbak maak je snel en gemakkelijk van 4 pallets, die je in een vierkant plaatst. Zet 3 pallets aan elkaar met hoekijzers. Zet de 4e er zo voor dat je hem weg kunt halen om de compost eruit te scheppen. Met 2 ijzeren staven houd je deze 4e pellet gemakkelijk op zijn plaats.

De compost zelf:
Ik gooi er geen etensresten op i.v.m. het aantrekken van ongedierte. Wel ongekookt keukenafval, koffiefilters en theezakjes (mits van papier). Van het tuinafval gooi ik wortelonkruid, planten met ongewenste zaden, en snoeihout in de GFT bak, de rest kan op de composthoop. Pas op met te dikke lagen pas gevallen blad, dat kan een ondoordringbare laag vormen en verteert dan slecht. Zo nu en dan een beetje mengen en kalk toevoegen kan geen kwaad, maar het geheel met rust laten werkt ook. Op deze manier krijg je een langzame compostering. De berg wordt niet heel warm van binnen, dus onkruidzaden blijven intact. Maar het is weinig werk.

In het voorjaar zet je de hele berg om en zie: onderaan zit een grote hoeveelheid prachtige compost!!! De nog niet verteerde resten gooi je terug in de bak en klaar ben je. En mocht je een visser in je vriendenkring hebben: aan regenwormen geen gebrek!!!
Je hebt overigens het minste werk als je de compostbak in tweeën verdeeld: in de ene helft komt vers afval. In het voorjaar schep je de nog niet goede verteerde bovenste laag in de andere helft. De compost onderin blijft liggen en is klaar voor gebruik.
Als het compostvak leeg is, kun je het nog niet verteerde materiaal weer overscheppen. Enzovoort.

De kant en klare compostvaten die je kunt kopen hebben het voordeel dat je de compost er aan de onderkant uit kunt scheppen. De bak is alleen erg veel kleiner dan de hierboven beschreven bak van pellets, en de opbrengst dus kleiner.

Succes,  Henriëtte
 

Wat je wel en vooral wat je niet moet doen in de herfsttuin

Eén ding is zeker, al het blad dat van de bomen valt hoef je niet weg te gooien. Blad hoort in de natuur. Gooi het tussen je planten zodat het de bodem bedekt. Daarin kunnen allerlei kleine beestjes in de winter overleven. Hetblad verteert langzaam en zo komt er voeding vrij voor de planten. Het zorgt er ook voor dat de grond niet helemaal dicht slaat door de winterregens. Eigenlijk is blad de perfecte bescherming voor je planten.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook: op het gazon moet je het blad niet laten liggen, want als daar een te dikke laag op ligt verstikt het gras en gaat het rotten. Gras heeft licht en lucht nodig. Hark het dus weg en schuif het in de border. Met wintergroene bodembedekkende vaste planten doe jehetzelfde als met het gazon, haal het blad er af.

Uitgebloeide stengels: sommige mensen houden niet van uitgebloeide planten en knippen de stengels af. Doe dit niet, want in de winter krijg je er soms een mooi laagje rijp op en de vogels vinden er zaden. Bovendien sterft ook dat blad af en geeft weer voeding aan de bodem.

Niet bemesten: Wat je ook niet meer hoeft te doen in de herfst is bemesten want daar hebben de planten niets aan. Ze staan in de winter immers stil. Zie je een kale plek in de tuin, vul die dan op met een plant uit je tuin. Bijvoorbeeld geranium. Haal hem eruit, scheur hem in stukken en plant de stukken opnieuw. Zo maak je meer geraniums. Dit kun je doen tot half oktober. Siergrassen scheur je niet voor de winter maar in het vroege voorjaar.

En vergeet niet om voorjaarsbollen te planten!